PROGRAM BALKAN VÅREN 2026
Balkan betyr rikdom, og det er en passende beskrivelse av denne fascinerende halvøya. Balkan rommer en myriade av folkeslag, kulturer, religioner og språk. Et utrolig vakkert og spennende område å utforske.
Vi tilbyr to 11-dagers turer til Balkan våren 2026:
20.-30. mai 2026 (14 plasser)
3.-13. juni 2026 (14 plasser)
Det blir en variert tur der vi lander i Kosovo, drar ut til Adriaterhavet og den albanske havnebyen Durres. før vi ender opp i Montenegro hvor vi skal utforske Budva og småbyene rundt Kotorbukta. Programmet er innholdsrikt, og reiseleder Merete Stubhaug skal geleide dere gjennom det, sammen med lokale guider og samarbeidspartnere..
.
OPPSUMMERING AV PROGRAMMET:
Dag 1: Ankommer Kosovo og bor i Prizren. Lunsj, middag, hotel.
Dag 2: Guidet tur i Prizren, middag, hotel.
Dag 3: Utflukt til Decan, lunsj, vinsmaking, middag, hotel.
Dag 4: Kjører til Durres i Albania. Middag, hotel.
Dag 5: Guidet tur i Durres, lunsj, vinsmaking, hotel.
Dag 6: Egentid, middag, hotel.
Dag 7: Kjører til Budva i Montenegro. Lunsj, vinsmaking, middag, hotel.
Dag 8: Utflukt rundt Kotorbukta, lunsj, båttur, middag, hotel.
Dag 9: Egentid. Hotel.
Dag 10: Utflukt til Hertzeg Novi, lunsj, middag, hotel.
Dag 11: Hjemreise
Totalprisen for denne turen er 31.650 kroner.
TRE NETTER I KOSOVO
Vi lander i Pristina i Kosovo, og fra flyplassen er det kort vei til den sjarmerende byen Prizren hvor vi skal bo i tre netter. Prizren er Kosovos nest største by, men er likevel relativt liten, med sine 147.000 innbyggere. Byen har en lang og spennende historie som vår dyktige lokale guide Naile skal fortelle oss om.
DAG 1: 20. MAI / 3. JUNI
Flyet fra Oslo går klokken 0650 (Norwegian), direkte til Pristina hvor dere blir hentet i privat buss og kjørt til Prizren. Her sjekker vi dere inn to og to i det hyggelige familiedrevne hotellet Tiffany. Eieren Violeta er ei venninne av Merete. Hun flyktet fra Kosovo til Norge under krigen på slutten av 1990-tallet, og bosatte seg på Lørenskog utenfor Oslo. Etter hvert bygget hun og mannen både hotell og restaurant i Prizren.


Dere får litt tid på hotellet til å pakke ut og slappe av etter en tidlig avreise fra Norge. Så blir det felles lunsj på hotellets restaurant. Gled dere til turens første kulinariske opplevelse! Restauranten på hotellet går for å være den beste i hele byen. Her er all maten kortreist og hjemmelaget.
.
.
Hotellet ligger midt i sentrum, så etter lunsj kan dere gå ut på egenhånd for å bli litt kjent med byen. Prizren er et mekka for kjole-, dress- og smykkeshopping, bare så det er sagt. Dere finner også mange hyggelige fortauskafeer i umiddelbar nærhet.
.
Det blir felles middag på restauranten Sarajeva, som ligger ved elva Bistrica, med utsikt til den kjente Stone Bridge. Her får dere også muligheten til å teste vin fra Kosovo.
Mer info:
Hotel Tiffany på Instagram: @tiffanyprizren
https://www.sarajevasteakhouse.com/
Inkludert:
Fly fra Norge, transport til hotellet, lunsj, middag, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 2: 21. MAI / 4. JUNI
Etter en lang og deilig hjemmelaget frokost med bare ferske råvarer (til og med ferskt steinovnsbakt brød), blir det guidet tur i Prizren med vår dyktige lokale guide Naile Cekaj (se bilde). Det blir et spennende møte med byens historie. Vi skal blant annet besøke den katolske katedralen hvor faren til Mor Theresa ble døpt, en ortodoks kirke som er på UNESCOs verdensarvliste og en moské fra det Ottomanske riket. Etter den guidede turen er det fritid, og dere spiser lunsj på egenhånd. Det blir felles middag på en hyggelig restaurant i byen.
.
.
Inkludert:
Frokost, guidet tur i Prizren, middag, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 3: 22. MAI / 5. JUNI
Det blir heldagstur med mange spennende stopp. Vi starter på Krusha Memorial, et viktig stopp som kommer til å gjøre inntrykk på oss alle. Dette er en gravplass og minnesmerke for de 241 mennene og guttene som ble drept 26. mars 1999 i landsbyene Velika Krusa og Krushe e Vogel. En forferdelig del av den brutale Kosovo-krigen, og en sterk opplevelse å være der og høre historien som guiden vår Naile forteller. Det er viktig at vi får med oss denne delen av historien også. Alle som bor i Kosovo, er berørt av krigen.



Etter klosteret er det tid for mat, så vi drar inn til byen Gjakove hvor vi skal spise en nydelig luns på Hotel Çarshia e Jupave, med lokale spesialiteter på menyen.
Tilbake på hotellet i Prizren blir det litt egentid før vi skal få servert en nydelig spesialkomponert avskjedsmiddag på hotellets restaurant.
Mer info:
https://massgravesmap.balkaninsight.com/krusha-e-madhe-velika-krusa/
https://www.decani.org/en/
https://qarshiaejupave.com/en/restaurant/
https://kosova.wine/
Inkludert:
Frokost, utflukt med guide til Krusha Memorial, Decani Monastery, lunsj i Gjakove og vinsmaking og omvisning hos Kosova Wine. Transport, avskjedsmiddag på Tiffany, overnatting, norsk reiseleder.
TRE NETTER I ALBANIA
DAG 4: 23. MAI / 6. JUNI
Etter frokost sjekker vi ut av Hotel Tiffany og sier hadet til Kosovo. Vi kjører ut til Adriaterhavet, til havnebyen Durres i Albania. Her sjekker vi inn på fantastiske Hotel Epidamn Boutique & Spa. Hotellet ligger midt i hjertet av byen.
Denne ærverdige bygningen har en gang vært fransk ambassade, noe som reflekteres i hotellets enestående design, dekor og arkitektur. Hvert rom er unikt, og fellesområdene er nydelig utsmykket. Hotellet har en flott hage og restaurant, der vi skal spise den første kvelden.


Etter vi har sjekket inn, får dere litt egentid til å utforske byen, eller kanskje ta en tur på stranda. Lunsj blir på egenhånd. Det finnes mange hyggelige restauranter i umiddelbar nærhet, og gode shoppingmuligheter.
Vi spiser felles middag på den anerkjente restauranten på hotellet. Restauranten går for å være en av de beste i Durres, med en fusion mellom det asiatiske og sørøst-europeiske kjøkkenet.

Mer informasjon:
https://epidamn.com/
Inkludert:
Frokost, transport, middag på hotellet, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 5: 24. MAI / 7. JUNI
I dag møter dere herlige Arjana. Hun er fra Durres og er vår lokale guide i et par timer. Hun vil ta oss med på en liten rundtur i byen hvor vi blant annet skal besøke Amfiteateret fra rundt år 200, og en av Albanias eldste moskeer.






Vi blir her så lenge vi ønsker, for etter dette er det egentid resten av ettermiddagen og kvelden.
Mer informasjon:
www.peepingtourist.com
https://abaiawinery.al/
Inkludert:
Frokost, guidet tur i Durres. Omvisning, vinsmaking og lunsj på Abaia Winery, transport, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 6: 25. MAI / 8. JUNI
I dag får dere en hel dag til å gjøre akkurat som dere selv vil. Noen forslag er:
- Booke en time på hotellets spa
- Utforske byen
- Shopping
- Dra til hovedstaden Tirana (45 min med taxi)
- Dra på stranden i Golem (10 min med taxi. Se bilder under)



Arjana vil være tilgjengelig for å gi dere råd eller ta dere med på utflukter og aktiviteter (på egen regning).
Lunsj spiser dere på egenhånd i dag, men vi avslutter oppholdet vårt i Albania med avskjedsmiddag på flotte Hill Horses som ligger på en ås med utsikt til Golem og Durres. Hit kommer vi før solnedgang, slik at vi kan ta en "sundowner" med spektakulær utsikt. Det blir servert tradisjonell albansk mat.



Mer informasjon:
https://www.kodrakuajve.com/en/restaurant
Inkludert:
Frokost, middag på Hill Horses, transport, overnatting, norsk reiseleder.
FIRE NETTER I MONTENEGRO
DAG 7: 26. MAI / 9. JUNI
Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost, og setter kursen mot Montenegro.
MEN vi drar ikke direkte til Montenegro. For på veien dit skal vi kjøre innom den lille landsbyen Fishtë for å spise lunsj på Mrizi i Zanave. Her drives en nydelig form for agroturisme, med en gård, en restaurant og et lite gjestehus. De fleste gjestene her er albanere, blant annet har den albansk-britiske artisten Dua Lipa vært gjest her flere ganger.
Alt som står på menyen er så kortreist som det kan få blitt. Alle ingrediensene er laget på gården eller av bøndene i landsbyen. De lager alt fra oster og skinker, til sirup, honning, syltede grønnsaker, pølser, soltørkede tomater og oliven. Menyen endrer seg etter sesong.



I tillegg til å nyte en fantastisk lunsj, får vi en omvisning på gården hvor all maten blir produsert. Deretter blir vi tatt med ned i vinkjelleren, hvor vi skal få smake på fire ulike viner. Det vil være mulig å kjøpe vin i butikken deres.
.
.
Etter lunsj, omvisning og vinsmaking, kjører vi over grensa til Montenegro, og setter kursen mot havnebyen Budva, som ligger nydelig til ved Adriaterhavet. Her sjekker vi inn på det sjarmerende lille hotellet Villa Perla de Mare, som står i kontrast til det store Epidamn vi akkurat har kommet fra. Dette hotellet drives av Semih og kona Merve. De vil ta godt vare på oss de fire nettene vi skal bo her.


På kvelden spiser vi en deilig fersk sjømat-middag, på restauranten Jadran. Restauranten ligger helt nede ved vannet, med nydelig utsikt og levende musikk.



Mer informasjon:
https://www.mrizizanave.al/
https://perladimare.me/index.html
https://restaurantjadran.me/en/restaurant-jadran-kod-krsta-budva-montenegro/
Inkludert:
Frokost, transport, lunsj, omvisning og vinsmaking på Mrizi i Zanave, sjømat-middag på Jadran, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 8: 27. MAI / 10. JUNI
I dag er den store utfluktsdagen hvor vi skal kjøre rundt Kotorbukta.
Vi begynner med den populære feriebyen Tivat, eller Porto Montenegro, som den også kalles.
Dette var tidligere en ganske unnselig by, men i dag er den et populært reisemål for de som kommer med båt og luksusyachter. Her er det også masse butikker med luksuriøs design.
.
.
Vi setter oss på en av de hyggelige uterestaurantene, og blir servert den tradisjonelle kaka krempita (ligner litt på napoleonskake), og tar en kopp kaffe mens vi nyter utsikten til havet og de flotte båtene.
Etter Tivat blir det en kort fergetur over til Perast. Dette er en sjarmerende liten fiskelandsby helt innerst i Kotorbukta. Her får dere litt alenetid for å se dere rundt.


Vi møtes igjen for å ta båten over til Our Lady of The Rock. Myten sier at fiskere som kom hjem fra jobb kastet stein i vannet på vei hjem, og det blei til slutt denne lille øya.

.
Før vi kommer til Kotor, tar vi et lite stopp på en av de mange østersfarmene nede ved vannet. Her skal dere få smake på både østers og kråkebolle som trekkes opp fra vannet mens vi er der. Det blir ikke ferskere! De som ønsker det, får også servert et glass lokal hvitvin.



Siste stopp på programmet i dag er Kotor by. Vi får en guidet omvisning i den vakre gamle byen. Her er det sjarmerende smågater, brostein, masse historie og hyggelige restauranter. Dere får litt tid til å se dere rundt, før vi setter oss ned for å spise middag på en av uterestaurantene.


Inkludert:
Frokost, utflukt rundt Kotorbukta med guide, transport, kake og kaffe i Tivat, østers og kråkebolle i Perast, båttur til Lady of the Rock, middag i Kotor. Overnatting og norsk reiseleder.
DAG 9: 28. MAI / 11. JUNI
I dag har dere egentid hele dagen, og kan gjøre som dere vil.
For eksempel shopping, strandliv, gamlebyen i Budva eller taubanen i Kotor. Guide vil være tilgjengelig dersom det er noen som ønsker en omvisning i gamlebyen.
.
Middag blir på egenhånd i dag, men dere kan få tips om restauranter av Semih i resepsjonen.
Inkludert:
Frokost, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 10: 29. MAI & 12. JUNI
I dag skal vi ut og farte igjen. Vi kjører til vakre Hertzeg Novi sammen med vår lokale guide. Til tross for at byen er en av de yngste bosetningene ved Adriaterhavet, har byen en turbulent historie, med mange forskjellige okkupasjoner. Det har bidratt til den helt spesielle arkitekturen i byen. Vi spiser lunsj på en av de hyggelige uterestaurantene, før vi returnerer til Budva.
Vi slapper av på hotellet før vi samles til en deilig avskjedsmiddag i nærheten av hotellet.
Inkludert:
Frokost, halvdagstur med guide til Herzeg Novi, transport, lunsj, middag, overnatting, norsk reiseleder.
DAG 11: 30. MAI / 13. JUNI
Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og setter oss i bussen. Vi kjører over grensa til Albania og spiser lunsj på en hyggelig restaurant i Shkoder.
Etter lunsj tar det rundt to timer å kjøre til flyplassen i Tirana. Vi har valgt å fly hjem fra Tirana i stedet for Pristina, slik at det ikke skal bli så mange timer i bil. Flyet går ikke før 2110, så det blir god tid til både shopping og middag. Flyet lander i Norge klokken 0020.
Inkludert: Frokost, transport, norsk reiseleder.
PRAKTISK INFORMASJON
Totalpris for denne 11-dagers opplevelsesturen er 31.650 kroner.
Turene inkluderer:
- Flybillett tur/retur
- All transport utenom de dagene dere har egentid
- Ti overnattinger på tre ulike hotell
- Åtte flotte middager
- Seks lunsjer
- Ti frokoster
- To guidede turer
- Tre utflukter
- Tre vinsmakinger
- En båttur
- Vann i bussen på alle transportetappene
- Merete Stubhaug som reiseleder
PÅMELDING:
Plass på turen sikrer du deg ved å sende en e-post til iferiemodus@gmail.com. Her oppgir du følgende informasjon:
- Hvilken tur du ønsker å melde deg på.
- Fullt navn slik det står i passet ditt, samt addresse.
- Eventuelle allergier eller behov for tilrettelegging.
- Hvem du ønsker å dele rom sammen med. Reiser du alene, så ordner vi det etter hvert.
Du vil da få tilsendt en faktura for depositumet, som må betales innen ei uke. Betalingsfristen står på fakturaen. Betaler du ikke depositumet innen fristen, vil plassen din legges ut igjen dersom ikke annet er avtalt. Depositumet er på kr 4.000.
Restbeløpet på kr 27.650 må betales senest 45 dager før avreise. Faktura vil bli sendt per e-post tre uker før forfall.
Dersom det er fullt på turen du ønsker å melde deg på, vil du raskt få beskjed om dette på e-post.
ANTALL GJESTER:
For at turen skal bli så komfortabel som mulig, er maks antall 14 personer på denne turen. Er det færre en ti påmeldte, blir turen kansellert. Dere får da selvsagt depositumet tilbake.
ROMMENE:
Dere må dele rom to-og-to. Vi prøver å få så mange rom med to enkeltsenger som mulig. Reiser du alene, parer vi dere opp i god tid før reisen, slik at dere kan bli litt kjent.
REISEFORSIKRING, PASS & VISUM:
Dere må skaffe deres egen reiseforsikring. Dersom du må avbestille turen etter at fristen har gått ut, vil reiseforsikringen dekke dette, etter vanlige regler. Vi er medlem av Reisegarantifondet og følger pakkereiseloven.
Dere må ha pass som er gyldig seks måneder etter innreise.
Norske borgere reiser visumfritt i Kosovo, Albania og Montenegro.
AVBESTILLING & REFUSJON:
Avbestilling frem til 61 dager før avreisedøgnet: Du får tilbake depositumet i sin helhet.
Avbestilling 61-35 dager før avreise: Refusjon av restbeløpet, men vi beholder depositumet.
Avbestilling mindre enn 35 dager før, eller utelatt fremmøte ved avgang: Ingen refusjon av restbeløp eller depositum.
ANNET:
Siden eurokursen stadig er i endring, må vi ta et forbehold for restbeløpet. Dersom kursen øker frem til september, vil det kunne komme et lite ekstragebyr, men det vil ikke være snakk om mange hundrelapper.
Det kan bli mindre endringer i programmet, men det vil dere i så fall få beskjed om i god tid. Dere får et mer detaljert program når det nærmer seg avreisedato, med alle klokkeslettene.
Flybillettene får dere per e-post 14 dager før avreisedatoen.
Norwegian har ikke lagt ut juni-flyreisene sine enda. Vi må derfor ha et lite forbehold om at datoene kan bli flyttet én dag tidligere eller én dag senere. Dette vil mest sannsynlig være avklart i løpet av august.
HJERTELIG VELKOMMEN TIL TUR!
Hilsen Merete